« Yemek tarifleri'ne geri dön
Besinleri Nasıl Saklamalıyım?

Bakliyatların Saklanması
Besin değerlerini kaybetmemeleri, tatlarını korumaları için saklandıkları ortamın nem denetimi çok önemlidir. Nemli ortam ve ısı, mikroorganizmaların artışına ve tanelerin küflenip çürümesine neden olur. Nem ve sıcak hava aflotoksin denilen çok zararlı, hatta kansere neden olan mikroorganizmaların üremesine ve insan sağlığına zarar veren boyuta ulaşmasına neden olur.
Bakliyatlar, erzak dolabında saklanmalı, dolabın serin- kuru yerde olmasına dikkat edilmelidir. Dolabın kalorifer ya da tesisat borularının geçtiği yerlerde olmamasına özen gösterilmelidir.
Bakliyatlar, kuru ve serin yerlerde, haşerelerden uzak ortamlarda, cam kavanoz içinde veya bez torbalarda saklanmalıdır.
Evimizde bolca bulunan kuru bakliyatın böceklenmemesi için; saklama kaplarının içine bir diş sarımsak koymak yeterlidir.

Piyazlarda kuru bakliyat
Kuru bakliyatı soğuk olarak salatalar veya piyazlarda servis etmek üzere pişiriyorsanız, bakliyatı haşladıktan sonra kendi sularının içinde soğumaya bırakın. Bu yöntem, kuru bakliyatların kabuklarının açılmasını önler. Üstelik daha bir diri görüntü sağlar

Bakliyat satın alırken tüketicilerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar :
• Bakliyat ürünlerini satın alırken ambalajlı olmasına dikkat etmeliyiz. Ambalaj üzerinde de bazı bilgilerin yer alması gerekir.
• Ürünün hangi ülkeden olduğuna,
• Ürünün kalibresine,
• Ürünün içeriğindeki yabancı maddelere,
• Ürünün hasat yılına,
• Ürünün rengine,
• Ürünün kırık veya karıştırılmamış ürün olmamasına,
• Ürünün pişirme derecesine ve lezzetine dikkat etmek gerekir

Satın aldığımız bakliyatları kuru ve serin yerlerde muhafaza etmeliyiz. Güneş ışınlarından korumalıyız. Nemden uzak tutmalıyız. Pişirmeden önce herhangi bir bozulma olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
 « Yemek tarifleri'ne geri dön